fbpx
Open/Close Menu Vaše je pravo da se samoodbranite
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

BEZBEDNOST
Ova tema teško da može biti preuveličana. Osnovni cilj svakog člana je da nauči nešto o veštini borenja. U pozadini svega leži najpre lična bezbednost, a takođe i svojih najbližih.
Međutim, nepravilno razumevanje kvalitetnog treninga može dovesti do povreda najšireg spektra. Zato je neophodno pratiti savete učitelja uvek, svuda i bez izuzetka!
Klub ima disciplinsku komisiju (trenutno je predsednik gospodin Branko Jovanović Pikaso, naš čuveni slikar), koja bi bez izuzetka isključila člana koji ne sprovodi propisane bezbednosne mere. Pored konciznih pravila, uvek se računa na zdravu ljudsku logiku!
Neprijateljsko ponašanje
Trening započinjemo tradicionalnom japanskom molitvom za bezbedan i uspešan trening. Ovo u praksi znači da sve što se desi na treningu je zarad našeg rasta i savladavanja često veoma teškog programa. Da bi se tehnika usvojila neophodno je prvo videti njeno pravilno izvođenje. Drugi i treći korak su isprepleteni: neophodno je tehniku dovoljan broj put ponoviti ali isto tako osetiti na sebi. Japanski se to kaže biti i Uke (napadač) i Tori (defanzivac). Svi vole više da budu Tori, ali se bez osećaja Ukea nikada ne može kompletno usvojiti tehnika (dodatno se ovime utire put za sledeći ,viši stupanj borenja, koji se zove Kaeshi waza – kontra tehnike). Ovde može nastati ozbiljan problem ukoliko polaznik nije kompetentan i ne razume ozbiljan trening. Tori se uvek trudi da paralelno uspešno izvede tehniku i da ne povredi Ukea. Pošto su tehnike realne, vekovima proveravane na bojnom polju, bol, strah, uzbuđenost, neizvesnost su normalne prateće pojave. Ovo je svaki učenik dužan prevazići i nikako se ne sme ljutiti na svog partnera. Potpuno je normalno da se može osetiti bol, ali u tome ne sme biti ničije zle namere.
Dakle, podvlači se, Tori MORA čuvati Ukea od povrede sa punom svešću, a Uke NE SME gajiti bilo kakvu neprijateljsku, osvetničku nameru ka Toriju!
Pažnja
Sam trening podrazumeva podizanje naše svesnosti, prvenstveno o borilačkim principima, tako da je budnost utkana u svaki trenutak treninga. Ta budnost podrazumeva takođe jednu vrstu relaksirane pažnje, pa je normalna nus pojava koju vidite na uspešnom treningu dosta osmeha – osmeh opušta i otpušta sve negativno od nas. Budnost uz iskreni smeh podrazumeva idealne uslove za bezbedno i uspešno usvajanje novih znanja! Ovde dr Hacumi povlači paralelu dođo – bojno polje. Na bojnom polju moramo mnogo više paziti na neprijatelja, dok u dođou, tokom normalnog treninga, jednim delom moramo usmeriti pažnju na naše drugare – bilo da čuvamo njih od povrede, bilo da se sklonimo ako neko od njih nekontrolisano padne na nas, ispusti oružje isl. Pored bezbednosti, koja je ovde tema, ovo je apsolutno neophodno za sticanje šestog čula i pripreme za realnu situaciju.
Ponašanje van treninga
Dr Hacumi, kao vrhunski učitelj i praktikant je veoma razumno prepustio sva pravila izvan osnovnog Buđinkan protokola zakonu države gde se trening odvija. Dakle, svi učenici su dužni uvek da poštuju zakon zemlje na čijoj teritoriji se nalaze.
Redovan trening podiže iz sedmice u sedmice borilačko umeće i sposobnosti učenika. Insistira se da se paralelno mora razvijati duh miroljubivosti. Stoga je neophodno ostati iza želje za demonstracijom tehnika i prikazivanjem rekvizita (oružja) koje nosite na trening u javnosti! Imajte na umu da se ugled kluba stiče već skoro 25 godina. Klub vam puno toga daje, stoga ne zaboravite da svaki vaš ispad u javnosti šteti njegovom ugledu. Mnogi klubovi su tako trajno ugašeni.
Moderni sportovi
U poređenju sa treningom i mečevima svih modernih sportova, postigli smo u smislu bezbednosti veoma zavidne rezultate. Pojedini moderni sportovi pre liče na klanicu, jer su sportisti toliko povređeni da jedino ogroman novac ih zadržava da ostanu aktivni još neko kratko vreme – ovo je prava istina o modernom sportu! Naš trening tako pre liči na igranje šaha. Povrede su jako retke i kuriozitetno je da se ljudi češće povrede izvan treninga. Nastojimo da uz svu ozbiljnost i sadržajnost bude tako i u budućnosti. Zbog toga su ove stvari sumirane u ovom blogu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
CategoryBlog
Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

Logo_footer   
     © 2017 Bujinkan OM Dojo by WebArt Studio

Designed by WebArt Studio