fbpx
Open/Close Menu Vaše je pravo da se samoodbranite
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Samuraji su predstavljali privilegovanu plemićku i vojnu kastu feudalnog Japana zvanično sve do 1868. godine.

Vekovima su sistematski usavršavali različite borbene tehnike i uvodili sve ubojitije sisteme i oružja. Najpoznatiji su parovi mačeva katana i šoto koji su se zvali daišo.

Čast im je bila iznad svega, tako da su se u bilo kakvoj borbi borili bez straha od smrti. Bušido kodeks je bio nerazdvojiv od pojma samuraj. Na jedan drugi način, skoro svi samuraji su bili sluge – svog plemića ili oni najviši samog japanskog cara. Samuraji koji bi izgubili gospodara, ili ga nikada i nisu imali zvali su se ronini. Ovde uočavamo pravi nastanak ninđucua i svega zdravog i naprednog što on predstavlja. Naš je stav da niko nije mogao ovladati ninđucuom ukoliko nije odlično poznavao samurajsku veštinu borenja. Modernim rečnikom, prave ninđe su bili pripadnici specijalnih jedinica – specijalci.

Osnovna ideja nastanka Buđinkana leži u ovome. Samurajski principi borenja predstavljaju fundament, temelj na kome se kasnije razvija ninpo, najviši nivo borenja koji je jedino mogao biti razvijen kroz slobodu, kreativnost i ingenzioznost mnogih pokoljenja majstora ninđucua – oni se najčešće i sami bili samuraji, a za ovu njihovu stranu bi znala tek nekolicina tokom celog života.

Iako vekovima superioran sistem, samurajska organizacija zbog krutosti koju je kodeks nametao nije se mogla nositi sa vremenom, tako da je XIX vek zaostatak japanse vojske u odnosu na evropske zemlje bio jako veliki, što je i dovelo da samurajski red bude okončan 1868. gdine.

Razvijan u tajnosti stolećima, ninđucu je svojim obelodanjivanjem ukazao na svoju superiornost u specijalnom ratovanju, pa su ga automatski prihvatile najelitnije specijalne službe. Prvi pravi učitelji ninđucua na prostoru ex Jugoslavije su bili zapravo visoki oficiri izraleske službe MOSAD, pukovnik Doron Navon i Moše Kastil.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
CategoryBlog
Tags
Logo_footer   
     © 2017 Bujinkan OM Dojo by WebArt Studio

Designed by WebArt Studio